arthritis és sj¶gren-szindróma

Sjögren-szindróma fordul elő két alapvető formája: primer Sjögren-szindróma – a betegség önmagában, és nem kapcsolódik semmilyen más betegség, és szekunder Sjogren-szindróma – betegség, amely fejleszti a jelenlétében egy másik autoimmun betegség, például reumás arthritis, lupus, vagy vasculitis .

Nem kevesebb, mint négymillió ember az USA-ban van Sjögren-szindróma. Több mint 90% -uk nő. A betegség befolyásolhatja az emberek minden faj vagy életkor, bár az átlagéletkor a tünetek kezdetekor a késő 40-es.

A diagnózis a primer Sjögren-szindróma hátterében több tényező, köztük

Másodlagos Sjögren-szindróma általában akkor diagnosztizálnak, ha valaki egy meghatározott autoimmun betegség, mint például a reumás ízületi gyulladás vagy lupus, fejleszti a szélsőséges szárazság a szem és a száj. Ez a diagnózis csak ritkán igényel ajak biopszia.

Néha, a bizonyos gyógyszerek használata is okozhat mellékhatásokat, amelyek utánozzák a tünetek a Sjögren-szindróma. Gyógyszerek, mint például a triciklusos antidepresszánsok (például Pamelor vagy Elavil), és antihisztaminok, mint Benadryl, sugárkezelés, hogy a fej és a nyak, valamint más autoimmun betegségek is okozhatnak súlyosan száraz szem és a száj.

Nincs gyógymód a Sjögren-szindróma, de lehet kezelni és vezérelni. A kezelés céljai a csökkentésére kényelmetlenséget, és csökkenti a káros hatásokat a szárazságot. A kezelés típusa előírt úgy alakítják, hogy minden beteg tüneteinek és igényeit. Az alábbiakban néhány, a fő kezelési módszerek Sjögren-szindróma.

Míg műkönny hasznos, gyakran nem tart sokáig. Vastagabb készítmények rendelkezésre állnak, melyek tovább tartanak. Ezeket gyakran használják lefekvéskor, mert néha okozhat homályos látást. Tartalmú szemcseppek ciklosporin (Restasis) gyulladás kezelésére a mirigyek a szem körül, és segíthet növelni a könnytermelés. Műtét, hogy lassú eltűnése könnyek blokkolásával vagy lezárja a könny csatornákat egy másik kezelési lehetőség, súlyosabb esetben, ha műkönny nem elegendőek.

Azoknál a betegeknél, generalizált tünetek, különösen, ha a betegség a belső szervek (beleértve a gyomor-bél rendszer, a vesék, az agy, vagy a gerincvelő), magas dózisú immunszuppresszív gyógyszerek lehet szükség. Ezek közé tartoznak a gyógyszerek, mint például a prednizolon és ritkán, kemoterápia típusú gyógyszerek, mint például a metotrexát.