Bartholin ciszta

A Bartholin (Bahr toe-Linz) mirigyek találhatók mindkét oldalán a hüvelybemenet. Ezek mirigyek folyadék, amely segít kenje a hüvelyben.

Előfordul, hogy a nyílások ezen mirigyek válnak akadályozott, ami a folyadék biztonsági másolatot készíteni a mirigy. Az eredmény viszonylag fájdalommentes duzzadása úgynevezett Bartholin ciszta. Ha a folyadék a ciszta megfertőződik, akkor kialakulhat egy gennygyülem körül gyulladt szövetek (tályog).

Mikor kell orvoshoz

A Bartholin ciszta vagy tályog gyakori. A kezelés a Bartholin ciszta méretétől függ a ciszta, milyen fájdalmas a ciszta, és hogy a ciszta fertőzött.

Amit megtehetsz

Néha az otthoni kezelés minden amire szükséged van. Más esetekben, sebészeti elvezetése a Bartholin ciszta van szükség. Ha egy fertőzés, antibiotikum hasznos lehet kezelni a fertőzött Bartholin ciszta.

Mit várnak el az orvos

Ha van egy kis, nem fertőzött Bartholin ciszta, akkor lehet, hogy nem veszi észre azt. Ha a ciszta növekszik, úgy érezheti, egy csomó vagy tömeges közel a hüvelybemenet. Bár a ciszta általában fájdalommentes, ez lehet ajánlatot.

Egy teljes értékű fertőzés a Bartholin ciszta is előfordulhat napok kérdése. Ha a ciszta lesz fertőzött, akkor előfordulhat

A Bartholin ciszta vagy tályog általában akkor történik, csak az egyik oldalon, a hüvelybemenet.

Hívja fel orvosát, ha van egy fájdalmas dudor nyílásának közelében a hüvely, hogy nem javul után két-három nappal az öngondoskodás – például áztatás a területet meleg vízben (sitz fürdő). Ha a fájdalom súlyos, hogy egy találkozót az orvos azonnal.

Felhívjuk továbbá orvosát azonnal, ha talál egy új tésztává közel a hüvelybemenet és te 40 évesnél idősebb Ritkán ugyan, de ilyen dudor jele lehet egy komolyabb probléma, mint például a rák.

Szakértők úgy vélik, hogy az oka a Bartholin ciszta egy biztonsági másolatot folyadékot. Folyadék gyülemlik, amikor a nyitó a mirigy (légcsatorna) válik akadályozott, talán okozta fertőzés vagy sérülés.

A Bartholin ciszta megfertőződhetnek, alkotó egy tályog. A baktériumok száma okozhat a fertőzés, beleértve az Escherichia coli (E. coli) és baktériumok okoznak a nemi úton terjedő fertőzések, mint a gonorrhoea és Chlamydia.

A Bartholin ciszta vagy tályog kiújulhat és újra kezelést igényelnek.

Az első találkozó lesz valószínűleg az sem az elsődleges ellátást nyújtó vagy egy orvos, aki specializálódott feltételek, amelyek befolyásolják a nők (nőgyógyász).

Ahhoz, hogy felkészüljenek a találkozó

Egy Bartholin ciszta, néhány alapvető kérdést feltenni a következők

Ne habozzon, kérje további kérdéseket során a találkozó, mert eszedbe.

Néhány potenciális kérdések orvosához feltehető

Diagnosztizálására Bartholin ciszta, orvosa

Ha a rák érinti, az orvos utalja be egy nőgyógyász, aki specializálódott a rák a női reproduktív rendszer.

Gyakran egy Bartholin ciszta nem igényel kezelést – különösen, ha a ciszta nem okoz tünetekkel. Ha szükséges, a kezelés attól függ, hogy a méret a ciszta, akkor a rossz közérzet szintje, és hogy ez a fertőzött, ami azt eredményezheti, hogy tályog.

A kezelési lehetőségek az orvos ajánlhat közé

Sebészeti vízelvezetés. Szükség lehet a műtét, hogy lefolyjon egy ciszta, ami fertőzött, vagy nagyon nagy. Vízelvezető egy ciszta lehet tenni a helyi érzéstelenítés vagy szedálás.

Az eljárás, az orvos tesz egy kis bemetszést a ciszta, lehetővé teszi, hogy a csatorna, majd elhelyezi egy kis gumi csövet (katéter) a metszés. A katéter marad a helyén akár hat hétig tartani a bemetszés nyitott, és lehetővé teszi a teljes vízelvezetést.

Ritkán, az állandó ciszták, amelyek nem hatékonyan kezelhető a fenti eljárások, orvosa javasolhatja sebészi eltávolítása a Bartholin-mirigy. Műtéti eltávolítása többnyire kórházban altatásban. Műtéti eltávolítása a mirigy hordoz nagyobb vérzés veszélye, vagy szövődmények a beavatkozás után.

Napi áztatás meleg vízben, naponta többször, megfelelő lehet megoldani egy fertőzött Bartholin ciszta vagy tályog.

Miután egy sebészeti eljárást kell alkalmazni a fertőzött ciszta vagy tályog, áztatás meleg vízben különösen fontos. Sitz fürdők segítenek megőrizni a terület tiszta, egyszerű rossz közérzet és elősegíti a hatékony vízelvezetés a ciszta. Fájdalomcsillapítókat is hasznos lehet.

Kizárt, hogy megakadályozza a Bartholin ciszta. Ugyanakkor gyakorló biztonságos szex – különösen egy óvszer – és fenntartása a jó higiéniai szokások segíthet megelőzni a fertőzést a ciszta és a kialakulása egy tályog.

keresse fel orvosát