epehólyag útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

Epehólyag-gyulladás egy epehólyag-gyulladás. Az epehólyag a kis zsákszerű szerv található, a felső jobb oldalán a has, csak alul a májat. Ez csatlakozik a fővezeték, hogy hordozza epe a májból a bélbe. Az epehólyag ideiglenesen tárolja epe, amely egy folyadék, amely tartalmazza a zsír-emésztő termelt anyag a májban. Étkezés közben, az epehólyag szerződések és epe mozog az epehólyag keresztül kicsi, csőszerű járat (úgynevezett ductus cysticus és a közös epevezeték) a vékonybélbe. Itt, epe keveri étellel segít lebontani a zsírokat .; Epehólyag-gyulladás általában alakul ki, ha egy személy az epekő, amelyek a rock-szerű lerakódások belsejében az epehólyag. Ha epekő blokkolja az epehólyag-vezetéket (a kiáramlási az epehólyag), epe csapdába esik az epehólyagban. Vegyszerek a csapdába epe vagy a bakteriális fertőzés aztán vezet epehólyag-gyulladás .; Kétféle az epehólyag-gyulladás; Akut epehólyag a hirtelen epehólyag-gyulladás okozza jelentős hasi fájdalom, gyakran a hányinger, hányás és láz .; Krónikus epehólyag egy alacsonyabb intenzitású epehólyag-gyulladás, hogy hosszú ideig tart. Ezt okozhatja az ismételt támadások az akut epehólyag-gyulladás. Krónikus epehólyag okozhat időszakos enyhe hasi fájdalom, vagy egyáltalán nincsenek tünetei. Kár, hogy a falak az epehólyag vezet a megvastagodott, heges epehólyagban. Végső soron, az epehólyag is zsugorodik és elveszíti azt a képességét, hogy tárolja és kiadja az epe.

Tünetek

Tünetei akut epehólyag lehetnek; Fájdalom. Lehet érezni, ez kellemetlen közepén a has felső részében, csak alul a szegycsont, illetve a jobb felső részén a has, közel az epehólyag és a máj. Egyes emberek, a fájdalom kiterjed a jobb vállát. A tünetek általában étkezés után indul .; Láz és esetleg hidegrázás; Hányinger és / vagy hányás; Sárgaság (a bőr vagy a szemek), sötét vizelet és sápadt, szürkés székletürítés. Ezek a tünetek jelennek meg, ha az epekő kimegy az epehólyag és a közös epevezeték, blokkoló az epe ki a májban.

Diagnózis

Orvosa áttekinti a kórtörténet és kérdezzen korábbi epizódjai hasi diszkomfort érzés, különösen azok által kiváltott magas zsírtartalmú ételeket. Orvosa, ha már volt egyetlen újabb gyors fogyás és kb gyógyszeres kezelés jelenleg figyelembe, különösen a fogamzásgátló tabletták és hormonpótló kezelés (mert ezek vezetnek a epekőképződést).

Meddig tart?

Ha epegörcs, a fájdalom vagy kellemetlen érzés elmúlik, vagy kevésbé súlyos, miután több órán át, ha elfogott epekő kilép az epehólyag-vezetéket a saját. A has továbbra is fáj enyhén körülbelül 24 órán át.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Mivel epekő okoz epehólyag-gyulladás, akkor lehet, hogy elkerüljék epehólyag szabályozásával kockázati tényező vezethet a epekőképződést. Ezek közé nézni a súlyát, és elkerülve a magas zsírtartalmú étrend.

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

Akut epehólyag általában kórházi kezelést igényel. Be kell antibiotikumot intravénásan (vénába) fertőzések kezelésére, és a gyógyszerek ellenőrzésére hányingert, hasi fájdalom. Miután a fájdalom enyhül vagy elmúlik, nincs jele a fertőzés, és meg tudja enni és inni, akkor képes lesz arra, hogy menjen haza, hogy továbbra is a fellendülés. Alternatív orvosa, hogy maradjon a kórházban, amíg nem sebészi eltávolítása az epehólyag.

Mikor kell orvoshoz

Hívja fel orvosát, ha súlyos hasi fájdalom, láz és hidegrázás, vagy sárgaság.

Prognózis

A legtöbb ember talpra heveny epehólyag-gyulladás néhány nap vagy néhány hét alatt. Ritkán a személy válhat kritikusan beteg egy szövődmény, például epehólyag perforáció, cholangitis vagy hasnyálmirigy-gyulladás, és ritka esetekben az állapot végzetes lehet.