felfekvés (decubitus) útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

Felfekvés, más néven felfekvések vagy fekélyt, azok a területek, sérült bőrfelületre, hogy kialakulhat, akik; Már ágyban huzamosabb ideig; Nem tudnak mozogni, rövid ideig, különösen, ha azok a vékony vagy érrendszeri betegség vagy neurológiai betegségek; Tolószékbe vagy ágy melletti székre (a kórházi szék, amely lehetővé teszi, hogy a beteg egyenesen ülni az ágy mellett)

Tünetek

Felfekvés sorolják szakaszaiban, súlyosságától függően a bőr károsodását; Stage I (legkorábbi jelei a bőr károsodását) – fehér emberek vagy a sápadt bőr dolgozzon ki egy tartós folt vörös bőr, hogy nem kapcsol be a fehér, amikor megnyomja az ujjával. Az emberek a sötétebb bőr, a tapasz lehet piros, lila vagy kék és nehezebb lehet felismerni. A bőr lehet ajánlatot vagy viszkető, és úgy érzi, a meleg vagy hideg és kemény .; Stage II – A sérült bőr hólyagok vagy alakul nyílt seb vagy horzsolás, amely nem terjed át a teljes vastagságú bőr. Lehet, hogy a környező terület vörös vagy lila elszíneződése, enyhe duzzanat és néhány oozing .; Stage III – A fekély válik kráter és amely alacsonyabb a bőr felszínén .; Stage IV – A kráter mélyíti és benyúl a izom, csont, ín vagy ízületi.

Diagnózis

Az orvos vagy a nővér lehet diagnosztizálni a felfekvés megvizsgálva a bőrt. A tesztelés általában felesleges, kivéve ha a fertőzés tüneteit.

Meddig tart?

Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi ideig tart felfekvés, beleértve a súlyossága a fájdalmas és a kezelés típusától, valamint a beteg életkorától, általános egészségi, táplálkozási és képes mozogni. Például, van egy jó esély arra, hogy a Stage II felfekvés meggyógyítja belül 1-6 héten belül egy viszonylag egészséges idős ember, aki eszik is, és képes mozogni. Stage III és IV-fekélyek hosszabb időt vehet igénybe, mint hat hónap, hogy meggyógyítsa. Néhány soha nem gyógyul. Felfekvés lehet egy folyamatos probléma a krónikus betegségekben szenvedő személyek, akik több kockázati tényezők, mint például az inkontinencia, a képtelenség, hogy mozogni és keringési problémák.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Felfekvés is képez, ha a beteg kap kiváló orvosi ellátás, háztartási cikkek – ezek nem feltétlenül annak a jele, elhanyagolt igényeket. Annak érdekében, hogy megakadályozzák a kipirosodás az a személy, aki ágyhoz vagy székhez, a terv az ellátás magában foglalja ezeket a stratégiákat

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

Ha érdekel, hogy valaki a felfekvés, az orvos vagy otthoni ápoló kérheti, hogy segítse a kezelést követő megelőző lépéseket, hogy abba kell hagyni a további károk sérülékeny bőrt és növeli az esélyét a gyógyulásra.

Mikor kell orvoshoz

Ha úgy találja, a gyanús terület bőrpír, hólyagosodás egy személy által gondozott, forduljon a személy nővér vagy orvos azonnal.

Prognózis

Sok esetben a kilátások felfekvés jó. Egyszerű éjjeli kezelések begyógyítani szakasz II felfekvések néhány héten belül. Ha a konzervatív módszerek nem gyógyul a színpadon III vagy IV felfekvés, rekonstrukciós műtét gyakran tudja javítani a sérült területet.