izomsorvadásos laterális szklerózis (ALS) – téma áttekintés

Amiotrófiás laterális szklerózis, vagy az ALS, egy olyan betegség, amelyben bizonyos idegsejtek az agyban és a gerincvelőben lassan meghal. Ezek az idegsejtek nevezik motoros neuronok, és ők ellenőrzik az izmokat, amelyek lehetővé teszik, hogy mozog a testrészén. ALS is nevezik Lou Gehrig-kór.

Emberek, akik ALS fokozatosan egyre tiltva. Milyen gyorsan a betegség nem súlyosbodik a mindenki számára más. Vannak, akik élnek az ALS több éve. De az idő múlásával, az ALS miatt nehéz járni, beszélni, enni, nyelni, és lélegezni. Ezek a problémák vezethet sérülés, betegség, és végül halál. A legtöbb esetben a halál belül jelentkezik 3-5 év után a tünetek kezdenek, bár vannak, akik élnek, sok éven át, akár évtizedekig.

Ez nagyon ijesztő, hogy megtanulják, hogy van ALS. Beszélgetés az orvosával, egyre tanácsadás, vagy a csatlakozás egy támogató csoport segít kezelni az érzéseit. A család tagjai szintén szükségük lehet vagy tanácsadás, mint a betegség nem súlyosbodik.

ALS ritka. Minden évben az Egyesült Államokban és a világ legtöbb, csak 1-2 ember közül 100.000 kap ALS. Férfiak kap ALS valamivel gyakrabban, mint a nők. ALS lehet bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban kezdődik középkorú és idősebb felnőttek. 1

Az orvosok nem tudják, mi okozza ALS. Körülbelül 1 esetben 10, ez családi vonás. 1. Ez azt jelenti, hogy 9-szer 10-ből, egy személy ALS nem családtag a betegség.

Az első jele a ALS gyakran gyengesége egyik lábát, az egyik kéz, az arc vagy a nyelv. A gyengeség lassan átterjed mindkét karját és mindkét lábát. Ez azért történik, mert a motoros idegsejtek lassan meghal, abba jelzéseket küld az izmokat. Így az izmok nem kell semmit mondani, hogy megmozdulnak. Idővel nem jeleket a motoros neuronok mondja az izmok mozogni, az izmai gyengébbek és kisebb.