vastagbélrák szűrésének: mérés a beállítások

Vastagbélrák szűrésének is fontos része a rutin egészségügyi ellátás. Ha nem tudja, melyik a vastagbélrák szűrés a legjobb az Ön számára, kérje magának ezeket a kérdéseket.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már javasolta vastagbélrák szűrés, akkor lehet, hogy válasszon a különböző vastagbélrák szűrővizsgálatok.

kolonoszkópia

Ha vonakodik, hogy a döntést, ne feledje, hogy semmilyen kellemetlenséget, vagy kínos származó vastagbélrák szűrésének átmeneti – és problémák korai észlelése lehetne megmenteni az életét.

Virtuális kolonoszkópia (CT kolonográfia)

A szűrővizsgálatok akkor használunk, ha nincs bél tüneteket. Ha jelei és tünetei – mint a hasi fájdalom, a székelési szokások megváltozása, vérzés, székrekedés vagy hasmenés – akkor kell további vizsgálatokat e problémák kezelésére.

Okkult vérvizsgálat vagy széklet immunkémiai vizsgálat

Ha nincs bél tüneteket, vegye figyelembe a következő kérdéseket, hogy segítsen kiválasztani a vastagbélrák szűrés, hogy a legjobb az Ön számára.

rugalmas sigmoidoscopy

Felkészülés vastagbélrák szűrésének kellemetlen lehet, vagy kényelmetlen, de ez a vizsgálathoz szükséges, hogy hatékony legyen. Ennek része a döntést, úgy a hajlandóság vagy képes követni a készítmény utasításokat adott vastagbélrák szűrővizsgálatok.

Ez lehet – eltérő mértékben – magában elkerülve szilárd táplálékot a nap a vizsga előtt, beállítani a gyógyszereket, és a hashajtók vagy beöntés, hogy üres a vastagbél.

Amellett, hogy a vizsgálat előkészítése, úgy

Tudja meg, hogy mennyi minden vastagbélrák szűrés költségeit, valamint amely teszteli a biztosító társaság fedezi. Fontolja meg, hogy mennyit hajlandó fizetni ki a zsebéből, ha szükséges.

Az alaposabb a vastagbélrák szűrés, annál valószínűbb, hogy észrevegye, ha a rák vagy rákmegelőző polipok. Ezzel szemben, egy alaposabb vizsgálat azt is jelentheti, több kellemetlen vagy kényelmetlen készítmény, valamivel nagyobb a kockázata a súlyos szövődmények, vagy mindkettő.

Kérdezd meg magadtól

Győződjön meg róla, hogy elégedett a vastagbélrák szűrésének tesztelésére orvosa javasolja. Ha orvosa specializálódott egy adott teszt, de inkább van egy másik tesztet, kifejezni kívánságait. Orvosa esetleg ajánlási valaki képezni a teszt, amellyel a legkényelmesebb.

A vastagbélrák kockázata befolyásolhatja a választott szűrővizsgálatok. Ha fokozott a vastagbélrák, az orvos is ajánlom gyakrabban vastagbélrák szűrés kolonoszkópia.

Beszéljen orvosával a vastagbélrák kockázatát, ha

Itt egy áttekintés a leggyakoribb vastagbélrák szűrővizsgálatok.

Közben kolonoszkópia vizsgálat, egy hosszú, hajlékony cső (Kolonoszkóppal) be van helyezve a végbélbe. Egy apró videokamera csúcsán a cső lehetővé teszi, hogy az orvos változások kimutatására, illetve rendellenességekben belül a teljes vastagbél.

Kolonoszkópia körülbelül 30-60 percig, majd szűrés általában meg kell ismételni minden 10 év, ha rendellenességet találtak, és nincs fokozott kockázata a vastagbélrák.

Széklet DNS teszt

a profik

az ellenérvek

Során egy virtuális kolonoszkópia, a CT termel keresztmetszeti képeket a hasi szervek, így az orvos változások kimutatására vagy rendellenességek a vastagbél és a végbél. Hogy segítsen létrehozni tiszta képeket, egy kis csövet (katéter) belsejében elhelyezett végbélből, hogy töltse ki a vastagbél levegővel vagy szén-dioxidot.

Virtuális kolonoszkópia körülbelül 10 perc, és általában meg kell ismételni minden öt évben.

a profik

az ellenérvek

Székletvér teszt (FOBT) és széklet immunkémiai teszt (FIT) a laboratóriumi vizsgálatok ellenőrzésére használt székletminta rejtett (okkult) vér. A vizsgálatokat általában évente ismétlődnek.

a profik

az ellenérvek

Közben a flexibilis szigmoidoszkópia egy vékony, hajlékony csövet helyezünk a végbélbe. Egy apró videokamera csúcsán a cső lehetővé teszi az orvos, hogy megtekinthesse a belsejében a végbél és a legtöbb alsó részét a vastagbél (szigmabél).

A rugalmas sigmoidoscopy vizsgálat körülbelül 20 percig tart, és általában meg kell ismételni minden 5 évben.

a profik

az ellenérvek

A széklet DNS teszt használ egy mintát a széklet, hogy vizsgálja meg a DNS változásait sejtek jelenlétére utalhatnak a vastagbélrák vagy rákmegelőző állapotok. A széklet DNS-teszt is néz ki jeleit vér a székletében.

Ehhez a vizsgálathoz, akkor összegyűjti a székletminta otthon, és küldje el a laboratóriumba. Széklet DNS-vizsgálat általában megismételni minden három évben.

a profik

az ellenérvek

Kiválasztása vastagbélrák szűrővizsgálat nem lehet könnyű döntés, de ez egy potenciálisan életmentő egy. Konzultáljon orvosával a vastagbélrák szűrésének lehetőségeket.

Vállalják, hogy a szűrés ütemterv alapján a személyes kockázati tényezők. Ne felejtsük el, a korábbi vastagbélrák észlel, annál könnyebb kezelni.

keresse fel orvosát